Kako odabrati madrac? Kupovina na rate
Navigacija Pregled proizvoda
0

Kako dobro spavati?

MojSan® savjetuje

Da bismo svome organizmu omogućili adekvatan noćni odmor, a sebi osigurali zdrav san, dobro je pridržavati se nekoliko najvažnijih savjeta s područja higijene spavanja.
  • Krevet treba služiti isključivo za spavanje pa se stoga u njemu ne doručkuje, ne gleda televizija i ne radi. 
  • Nakon buđenja, u krevetu nikad nemojte ostati duže od 30 minuta. Ljudi koji pate od hronične nesanice vrlo često u krevetu borave predugo i previše te u njemu jedu, gledaju televiziju, čitaju, rade i rješavaju svoje probleme. 
  • U krevetu prije spavanja nemojte nikad čitati duže od 15 minuta, a iz lektire za spavanje izbacite trilere i krimiće, kao uostalom i sve sadržaje koji potiču racionalno razmišljanje, dakle one koji aktiviraju lijevu stranu mozga i razbuđuju. Naprotiv, izaberite knjige koje potiču fantaziju, dakle one koje stimuliraju desnu stranu mozga. 
  • Kako svaki čovjek ima jedinstven bioritam, u krevet nemojte otići samo zato jer je "vrijeme za spavanje", već isključivo kada osjetite da ste zaista umorni. Dakle, oslonite se na svoj "unutrašnji sat" i očite signale, primjerice umor, zijevanje, sklapanje očiju i sl. 
  • Prije spavanja popijte biljni čaj. Šalica čaja, jednako kao i vrućeg mlijeka, predstavlja najprirodnije, najbolje i najbezopasnije sredstvo za umirenje i zdravo uspavljivanje. 
  • Naučite se kontrolisati svoje disanje, jer ispravno disanje olakšava proces uspavljivanja. 
  • Nužnu opuštenost prije spavanja možete postići i tako da svojem tijelu osigurate toplinu. Najjednostavniji je način da dlanove položite na želudac, što će rezultirati boljim protokom energije i smirivanjem vegetativno nervnog sistema, a isto možete postići i starim dobrim "termoforom" ispunjenim vrućom vodom. 
  • Potrudite se da probleme bilo koje vrste ne nosite sa sobom u krevet, što u većini slučajeva možete postići vrlo jednostavnim trikom. Sve ono što morate drugi dan obaviti, "izbacite" iz svojih misli na način da to napišite na papir i ostavite za sutra. U slučaju većih, naročito profesionalnih problema, pomažu tehnike meditacije i yoge koje se mogu savladati na stručno vođenim tečajevima. 
  • Prije spavanja izbjegavajte sva nepotrebna uzrujavanja i imajte na umu da i napeti film može znatno poremetiti san. Stoga, najmanje 30 minuta prije spavanja ne gledajte televiziju ili video. 
  • Nekoliko neprospavanih noći neka vas previše ne zabrinjava. Naime, naš je organizam sam sposoban ponovno uspostaviti ravnotežu i vratiti se u "normalu".