Kako odabrati madrac? Kupovina na rate
Navigacija Pregled proizvoda
0

Često postavljena pitanja

Korisne informacije

Pročitajte odgovore na pitanja sa kojima se najčešče susrećemo.

1. Šta je MojSan® ?

MojSan® je domaći brand koji proizvodi sisteme za spavanje pod kojima se podrazumijevaju madraci, nadmadraci, jastuci, posteljine, jorgani, štep deke a u svojoj ponudi imamo također i latoflekse te krevete čime smo zaokružili kompletnu cjelinu onoga sto čini taj sistem. Poslovna strategija našeg branda je usmjerena na  postizanje potpunog zadovoljstva kupca prvenstveno zahvaljujući kvaliteti proizvoda te profesionalnim odnosom sa kupcima. MojSan® kao brand postoji od 2008. godine i u vlasništvu je kompanije Delibašić poliuretani d.o.o.

2. Koje su Vaše prednosti u odnosu na konkurente?

MojSan® je domaći brand prisutan na domaćem ali i susjednim tržištima, prepoznatljiv po širokoj ponudi kvalitetnih proizvoda za spavanje, rokom isporuke od 7- 10 dana, mogućnosti izrade vanstandardnih proizvoda po želji kupca sa istim rokom isporuke, kao i besplatnoj dostavi na adresu. Konstantna edukacija naših reprezenata je od samog početka bila u fokusu od strane menadžmenta kompanije sa ciljem stručnog usavršavanja, prepoznavanja potreba kupca i zadovoljavanja istih čime smo postigli efekat samosvjesnosti kupaca o bitnosti kvalitetnog sna. Upravo zahvaljujući zadovoljnim kupcima smo postigli efekat koji je najbitniji u poslu koji radimo a to je preporuka i širenje pozitivnih iskustava o našim proizvodima od strane samih korisnika istih.

3. Visoke cijene proizvoda!?

Proizvodi MojSan® i sama politika formiranja cijena je od samog početka bila konciprana na način da nudimo visok nivo kvaliteta za cijenu koju plaća kupac. Odgovorno tvrdimo da bi proizvodi ovog nivoa kvaliteta repromaterijala i samog rada bili znatno visočiji kod drugih ponuđača proizvoda sa ovim karakteristikama. S'obzirom na činjenicu da smo vlasnici fabrike pjene koja ulazi u sastav velikog dijela proizvoda iz našeg asortimana kao i činjenice da u proizvodnji koristimo najsavremenije mašine u ovoj industriji sa naglaskom na veću produktivnost, uspjeli smo cijene prilagoditi uslovima tržišta u BiH. 

4. Koliko opruga po kvadratnom metru se nalazi u madracu Onix, Prestige, Dalia, Erato, Cooler ?

Broj opruga odnosno džepića jezgra u kvadratnom metru u džepičastom jezgru koje se koristi za madrace Erato i Dalia je 255 komada, a prečnik jednog džepića je 5,5 cm. Kod madraca Prestige i Onix kod kojih se korsiti multidžepičasto jezgro taj broj je 504 komada, a prečnik jednog džepića je 4 cm. Madrac Cooler ima 1000 džepića po jednom kvadratnom metru.

5. Koji madraci su bolji, dugotrajniji sa oprugama ili bez?

Kada govorimo o madracima i njihovim karakteristikama najbitnije na što treba obratiti pažnju je da taj madrac koji izaberemo za sebe u stvari i odgovara našem načinu spavanja.  Najbolji madrac je onaj koji nam odgovara a to ne mora biti  najskuplji, najdeblji ili pak najjeftiniji madrac. Dugotrajnost madraca je kategorija koja zavisi od nekoliko faktora među kojima je najbitniji kvalitet materijala korištenih za proizvodnju madraca, način njegove upotrebe, težina osobe, specifičan način spavanja osobe i slično. U principu kada govorimo o dugotrajnosti madraca duže će trajati madrac koji je čvršći a što ima veze sa strukturom jezgre madraca. Ako poredimo žičano jezgro, bonnel ili džepičasto sa madracima čija je jezgra od pjene, logičnim se čini  da je metal dugotrajniji od bilo koje pjene samim tim takve vrste madraca mogu duže zadržati svoju prvobitnu karakteristiku. Mišljenje većine je da je tvrd madrac ujedno i čvrst. Pojam čvrstoće i tvrdoće madraca nije isti, čvrstoća zavisi od strukture jezgre madraca dok je tvrdoća površinski osjećaj povezan sa tkaninom i materijalima koji se korsite na površini madraca.

6. Da li proizvode od memory pjene treba predlagati za djecu ili ne?

Izbor ogovarajućeg madraca se postavlja kao imperativ u prvim mjesecima života svakog djeteta. Tijelu bebe je potreban čvrst oslonac kako bi se tijelo moglo pravilno razvijati u ključnom periodu za to. Čvršći madrac onemogućuje pojavu gušenja djeteta koje nije sposobno samo podignuti svoju glavu, a što bi se moglo desiti ako spava na premekanoj površini. Nakon toga perioda kada djete ojača, preraste dječiji krevetić samostalno može okretati se spavanje na mekšoj podlozi može biti opcija. Ako je ta opcija memory pjena potrebno je obratiti pažnju da ne bude predebela da ne bi došlo do deformiteta kičme djeteta, dakle izabrati optimalnu debljinu pjene ili izabrati madrac sa drugom vrstom mekše HR ili PU pjene. 

7. Šta je to memory pjena, od čega se pravi, je li štetna?

Memory pjena je vještacka viskozna elastična masa napravljena od milijardi ćelija otvorene strukture oblika malih balončića koji reagiraju na pritisak i temperaturu.

Kada ležimo na madracu od memory pjene zrak se pomiče kroz susjedne ćelije toliko koliko je potrebno da pjena poprimi obrise kontura tijela i prilagodi mu se na njemu jedinstven način istovremeno mu osiguravajući potrebnu potporu bez nepotrebnog pritiska. Memory pjene su postale posebno popularne u posljednjih nekoliko godina, zbog karakteristike da se prilagođavaju vašem jedinstvenom tijelu. Memory pruža zadivljujući osjećaj bez suvišnog pritiska, dokazano poboljšava cirkulaciju krvi tokom sna, osigurava senzacionalan osjećaj bestežinskog stanja, te osigurava spokojan san bez nepotrebnog buđenja i suvišnogokretanja.

Izravna i najočitija posjedica prevelikog pritiska je prekomjerno okretanje u snu. Okrećemo se i pokušavamo naći što bolji položaj tijela. Ležeći na memory podlozi nema povratnih sila jer u ćelijama nema zadržanog zraka koji bi vršio pritisak i uzrokovao neudobnosti. Izravna posljedica memory pjene je smanjenje okretanja za čak 80 % što rezultira opustajućim snom. Dokazana je činjenica da madraci sa kvalitetnom memory pjenom osiguravaju izvrsnu potporu cijelom tijelu i najmanje ga stišću od bilo kojeg drugog madraca.

8. Jesu li poliuretanske pjene bolje od žičanog jezgra i obrnuto?

U proizvodnji sistema za spavanje MojSan® svi materijali koji se koriste su zadovoljili visoke kriterije. Koji madrac je bolji prvenstveno zavisi od krajnjeg korisnika madraca ili preferencije spavača. Žičana jezgra  su materijal koji se koristi dugi niz godina dok je primjena pjena posebnu ekspanziju doživjela u posljednjih nekoliko godina.

Osnovna razlika između madraca sa oprugama i madraca od pjene su tačke rasterećenja i njhov raspored na madracu.  Kod madraca sa oprugama, bonnel jezgra, tačka rasterečenja je u centru svake opruga. Ako povećamo broj opruga dobivamo više tačaka rasterećenja a samim time i povećanu udobnost. Tako su u stvari i nastali madraci sa džepićastim oprugama. Dakle, kod bonnel jezgre sve opruge su povezane međusobno te se teže prilagođavaju tijelu dok je kod džepičastog jezgra svaka opruga inače manjeg promjera, umotana u tkaninu i giba se neovisno jedna od druge osiguravajući bolju potporu tijelu.

Madraci od pjene i njihova tačkasta rasterećenja su u svakom dodirnom mjestu sa tijelom. Upravo ta osobina elastičnosti i prilagodbe pjena su ono što ih čini odličnim za upotrebu u industriji madraca. Osim prilagodbe pjene su i lakše tako da je manipulacija madracima ovog tipa lakša u odnosu na madrace sa žičanim jezgrom.

9. Zašto ranije nisam čuo za vas, nemate reklamu?

MojSan® je domaći brand koji je u samom početku bio usmjeren i koncentriran na kvalitet proizvoda i na tome gradio strategiju razvoja. Efekat koji je taj pristup imao je višestruk i ogledao se u širenju pozitivnih iskustava nastalih korištenjem proizvoda iz asortimana za spavanje tako da je najviše zahvaljujci princpu marketinga „od usta do usta“ nivo poverenja i upoznatosti sa MojSan® brandom rastao iz godine u godinu. MojSan® je imao nekoliko marketing kampanja a prva je bila „Iz noći u dan“  kao priča sa kojom je MojSan® u stvari i počeo sa radom. Agresivni marketing nije princip koji smatramo ispravnim za proizvode koje nudimo, umjesto toga koristimo usmjerene marketing kanale sa ciljem upoznavanja kupaca na  mogućnost zadovoljenja njegovih potreba. 

10. Kolika debljina madraca je najbolja?

Ne postoji kriterij ili standard prema kome se može reći da je određena debljina madraca bolja od druge. Lažan je osjećaj ako se misli da je deblje uvijek i bolje. Deblji madrac znači samo da je u njega utrošeno više materijala. Prvenstveno treba obratiti pažnju na strukturu i kvalitet materijala iskorištenih za proizvodnju madraca, osjećaj koji korisnik ima dok leži na njima kako bi se formiralo mišljenje o kompatibilnosti tijela i podloge spavanja. U posljednje vrijeme često proizvođači koriste jeftine materijale kako bi dobili na masivnosti madraca jer takav madrac više „upada u oko“ posmatrača. Druga stvar od koje zavisi potrebna debljina madraca je ležište kreveta, odnosno mjera koliko madrac upadne u krevet ili viri van njega. U svakom slučaju pronaći optimum između ta dva parametra (udobnosti i ležišta)  je u stvari riješenje koja debljina madraca Vam je najprikladnija.

11. Koji je madrac najtvrđi a koji najudobniji?

Udobnost je stvar individualne procjene, tako da tvrditi koji je madrac najudobniji može biti jako nezahvalno. Od tvrđih madraca iz naše ponude se izdvajaju plus varijante ,  Zen Dream Plus, Dalia Plus, Luna Extra, te Pluto. 

12. Šta je pletivo a šta tkanina

Navlaka madraca je jako bitan dio samog madraca, ona regulira toplinu, i vlažnost tokom spavanja, a te dvije osobine uveliko utiču na kvalitet spavanja.  Tkanine (wowen fabrics) su proizvedene postupkom tkanja, one su izuzetno krute i obično se upotrebljavaju u proizvodnji jednostavnijih madraca sa oprugama. Zbog krutosti ove vrste materijala ovaj tip navlake znantno umanjuje mogućnost prilagodbe jezgre madraca samom tijelu. 

Pletenine (knitted fabrics) su nastale postupkom pletenja, znatno su elastičnije a samim tim i pogodnije za za izradu navlaka za madrace. Visoka elastičnost pletenina u kontaktu sa tijelom ne predstavlja problem u prijenosu pritiska na jezgru madraca i omogućava bolju prilagodbu preraspodjelu pritiska što osigurava ugodnije spavanje i manji pritisak na površinski protok krvi. Elastičnost pletenina spriječava gužvanje i stvaranje nabora tokom spavanja dok istovremeno teže puca i u odnosu na tkanine što produžuje vijek trajanja navlake. Pletenine uglavnom dolaze sa patent zatvaračem a jako je bitno naglasiti da taj zatvarač treba biti djeljiv. Djeljiv zatvarač omogućava zesebno pranje gornjeg i donjeg dijela navlake što je bitno kod velikigh dimenzija madraca i kapaciteta mašine za veš. Različite vrste pletenina imaju različita svojstva pa ih razlikujemo po površinskoj masi (gramaži), antibakterijskom ili antialergijskom svojstvu, temperaturi pranja, negorivosti (bitno za hotele) i slično.